Laugets historie skal læses nede fra – Sidste nyt står øverst.
Uge 24 2024
Små hold fra tre af kommunens plejehjem og dag- og aktivitetscentre besøgte Christiansmøllen efter invitation
Generalforsamling 2024
Inna Krat, der har været sekretær i lauget siden 2015 valgte at trække sig fra bestyrelsesarbejdet. Lisbeth Frisenette overtog sekretærposten
Forår 2024
Lauget forsøger med tøndeslagning i haven – en rimelig succes, der vil blive gentaget. Senere på foråret er der forår i møllen og Dansk Mølledag med henholdsvis 65 og 94 gæster.
December 2023
Efter en stor donation fra A.P.Møllers Støttefond på 210.000 kr., kunne der komme nye kamme i kamhjulet, kongevellen blev sat på plads og hejsen gjort funktionsdygtig.
Oktober 2023
Historieudvalget udarbejdede opgaver til undervisning om sækkevægte og vægtlodder.
September 2023
Der bliver vist mange powerpoints til de åbne arrangementer, så det var glædeligt, da SEF donerede 9.878 kr. til en ny projektor
Juni 2023
Efter en donation fra Fynske Bank rejste frivillige et redskabsskur i haven.
Juni 2023
Senere på måneden indviede Teater VITO deres fortællinger om begivenheder i Svendborg – der var fokus på historien om ”Da Christiansmøllen brændte”.
Maj 2023
SEAF donerede 9726,- kr. til en projektor
April 28. 2023
Christiansmøllen holdt åben på kulturnatten
Marts 2023
Efter fem år som formand valgte Ole Ystrøm ikke at modtage genvalg. Ole fortsætter i bestyrelsen. Steen A. Pedersen overtog formandsposten.
Januar 2023
Historien om ” Den gennemgribende restaurering af Christiansmøllen” blev udsendt sammen med nyhedsbrevet.
November 4. 2022
Efter aftale med Svendborg kommune kom elever fra Thurø Skole på besøg – besøget med undervisning var det første i en længere række undervisningsforløb.
Oktober 26. 2022
Endnu et velbesøgt valgmøde blev afholdt på broloftet.
September 2022
Vindrose blev sat op i den bagerste del af haven og en gruppe frivillige orienterede om Christiansmøllen ved et telt på gågaden.
August 23. 2022
Besøg af 4 byrådspolitikere, der fik indsigt i, hvad kommunen får ud af sin bevilling til restaurering og et møllelaug.
April 19. – til maj 6. 2022
Christiansmøllen havde en udstilling på biblioteket
Marts og april 2022
Laugets frivillige gravede ud og lagde flisearealet foran møllen til bænke. Tak for donationen på 10.000 kr. fra Spar Nord
December -2021
Jul i Christiansmøllen blev gennemført iført mundbind og med megen håndsprit
September 19. -2021
Efterår i Christiansmøllen med folkedansere
August 2021
Vandring på ”Møllesti” rundt i byen med fortælling blev afholdt for første gang.
Februar 2021
Historien om møllelaugets første fem år blev udsendt til medlemmer af lauget.
Januar 2021
Efter nogle justeringer kører møllens vindrose endeligt rigtigt og hatten krøjer
November 2020
Arbejdsgruppen færdiggjorde ”Trappebænken” i haven.
2020
En del arrangementer måtte aflyses pga. Corona situationen
2020
Der var omkring 50 personer til valgmøde i Christiansmøllen.
Maj – 2019
Baggårdsteateret havde et arrangement, hvor der blev læst op af Don Quijotes kamp mod vindmøllerne
Marts 2019
Ved hjælp af henholdsvis hejs og den gamle stenkran af egetræ lykkedes det at få kværnstenene på plads
Februar -11. 2019
Frivillige i møllelauget ryddede den bagerste del af haven for buskads og mindre træer
Februar 2019- 9.
Tre ældre mennesker, der havde været børn på møllegården fra 1924-1944 besøgte møllen og lauget fik nogle gode historier og informationer.
December Jul 2018
Første julearrangement blev holdt og børnehavebørn besøgte møllen i jagt på nissen.
Et juleorienteringsløb i møllen hvor deltagerne fandt noglespor. Bla. på rundt svikstillingen
Efterår 2018
Maersk Training Center brugte Christiansmøllen til at få underskrevet en vigtig kontrakt med samarbejdspartnere fra Taiwan. Inden de kom til Christiansmøllen og underskrev kontrakten var de i Odense og se H.C. Andersens hus. De fik også en tur op gennem møllen.
September 8. 2018
Møllen bliver genindviet. En tidligere og en fungerende borgmester hjalp hinanden med at klippe snoren.
Marts 2018 – Generalforsamling
Svendborg kommune ønsker ikke længere at have en fast plads i bestyrelsen, så forslag om at udvide bestyrelsen frafaldes.
Februar 2018
Arkitekterne har fundet nogle gamle munkesten, der har været brugt som kirkegulv. De skal nu lægges nederst i møllen .
Juni 2017
Der er fuld gang i restaureringen og Lauget følger det tæt og fotograferer hvad der sker.
Maj 2017
Andet Æresmedlem af Christiansmøllens Laug
Æresmedlemskab tildeles: Arkitekt Anton Holm Madsen
Som tak for dit store engagement i arbejdet med renoveringen af Christiansmøllen samt din store indsats som arbejdende medlem af bestyrelsen. Medlemsskabet giver adgang til alle arrangementer i Lauget på livstid! Christianmøllens Laugs Bestyrelse.
Maj 2017
Ekstraordinær Generalforsamling
Alle 4 forslag om vedtægtsændringer bl.a. om udvidelse af Laugets bestyrelse blev vedtaget (se Vedtægter)
April 2017
Christiansmøllen får sin egen Christiansmølleøl, der produceres på Thurø Ø-bryg
Marts 2017
Laugets ordinære Generalforsamling
finder sted i kantinen på rådhuset kl. 17.00
Christiansmøllens Laug foran udvidelse
Der er tilsyneladende mange, som gerne vil lave bestyrelsesarbejde i Christiansmøllens Laug.
Marts 2017
Christiansmøllens Laug foran udvidelse.
Der er tilsyneladende mange, som gerne vil lave bestyrelsesarbejde i Christiansmøllens Laug.Svendborg: Der er mange, som gerne vil gøre en indsats for Christiansmøllen og udviklingen af den.
Det må man antage ud fra oplægget til generalforsamlingen i Christiansmøllens Laug senere på måneden. Forud for mødet lægger den nuværende bestyrelse således op til en vedtægtsændring, der vil øge antallet af bestyrelsesmedlemmer fra de nuværende syv til ni.
Formand for lauget, Claus Mogensen, forklarer:
– Der er utrolig positiv opbakning, og folk vil gerne være med og bidrage endnu mere til møllens udvikling. Det vil vi gerne anerkende i bestyrelsen, hvor er vi blevet enige om, at det ville være godt at få endnu flere mennesker ombord til at trække fremad, siger Claus Mogensen, som afslører, hvad bestyrelsens opgaver det næste års tid vil være.
– Det bliver at løfte de visioner, som vi vil præsentere på generalforsamlingen. Hvordan vi får lukket møllen op og gjort den til en del af turismen i byen. Og så bliver det at søge midler til projektet.
Det er onsdag den 22. marts, Christiansmøllens Laug holder generalforsamling. Det sker i rådhuskantinen fra klokken 17. (heng)
- februar 2017 Christiansmøllen skal være mere end lyset på vingerne
Claus Mogensen (til højre) har umiddelbart ingen forestilling om, at Christiansmøllen skal male igen, men kværnene i møllen bliver stående. Det er et krav fra Kulturstyrelsen, der har givet 150.000 kroner til renoveringen, så det bliver der naturligvis taget hensyn til i byggeprojektet, som Anton Holm Madsen er leder af.
FOTO: Katrine Becher Damkjær
Renoveringen af byens gamle, medtagede vartegn er nu gået i gang, og lauget bag Christiansmøllens nye liv har allerede idéer til, hvordan møllen skal bruges i fremtiden.
Man skal vare sine trin, når man bevæger sig op igennem Christiansmøllen nu om dage. – Det er bedst at gå der ved samlingerne, lyder en venlig formaning fra Anton Holm Madsen, mens han stiller sig og bliver stående stille ved en af kværnene på tredje etage.
Møllen, der troner på toppen af Svendborg og har taget sig den prominente plads som byens vartegn i skylinen, er i en skidt fatning. Og så er ingen fanden malet på væggen. Det er den uomtvistelige diagnose, det eftergivende gulv og de lige så rådne stolper og spær afslører, selv for lægmand.
Men om knap et år skulle både indmad og indpakning gerne føles helt anderledes fast i kødet og klar til et nyt liv. Christiansmøllen, der for længst har fået pillet sine gennemrådne vinger af og nu også er kommet af med hatten, er nu blevet pakket ind i stilladser, og den omfattende renovering af den elskede anakronisme er gået i gang.
– Alt murværket skal ordnes, og alt stokværket skal udskiftes, siger Anton Holm Madsen og fortæller om hatten, der befinder sig i trygge, specialiserede hænder hos en møllebygger på Sjælland og vingerne, der skal bygges helt nye af.
”Det er byens vartegn, og alle forholder sig til den med lyset på vingerne, men det skal ikke stoppe ved det. Det er laugets opgave, at den ikke bare bliver en statisk ting, der står og lyser.”
Claus Mogensen, formand for Christiansmøllens Laug
Anton Holm Madsen er ansat i Svendborg Kommunes Center for Ejendomme og Teknisk Service og leder af byggeprojektet, som forventes færdigt ved årsskiftet. Men allerede nu har han et nært samarbejde med Christiansmøllens Laug. For det er op til laug-folket at puste liv i møllen til den tid.
Formand Claus Mogensen har allerede tanker i den retning.
– Der findes mange møller i det her land, så det handler om, hvordan vi gør den her unik. Det er byens vartegn, og alle forholder sig til den med lyset på vingerne, men det skal ikke stoppe ved det. Det er laugets opgave, at den ikke bare bliver en statisk ting, der står og lyser, siger han.
Han forestiller sig møllen som et sted, der formidler møllehistorie, og en ramme omkring forskellige aktiviteter. Eller et stop på Øhavsstien, i mountainbikeløb eller nogle andre løb eller udflugter. – Vi skal se, hvordan vi kan gøre den til en aktiv del af byen, siger han.
Vingerne skal dreje
Det er nogle af de idéer, der vil blive præsenteret, når lauget holder generalforsamling for alle interesserede i rådhusets kantine 22. marts klokken 17. Ved samme lejlighed vil Anton Holm Madsen fortælle om byggeprocessen.
Men Claus Mogensen behøver ikke vente med sin begejstring, selv om lauget først for alvor tager over, når håndværkerne pakker sammen.
– Det har været en proces bare at nå hertil. Det er helt fantastisk, at der er et laug igen, og det er fantastisk at hatten nu er af, og der ligger en plan for renoveringen. Så skal vi løfte det videre, og det er her, lauget skal træde i karakter. Det kan det godt være, vi skal ud og søge nogle fonde og have aktiveret folk noget mere.
– Når den tid kommer, skal lauget smøre klapperne, akslerne og lejerne og sørge for, at bremserne virker, remser han op.
For sikkert er det, at vingerne på møllen ikke kun skal lyse igen. De skal også dreje rundt igen. – FAA
Februar 20. 2017 Første Æresmedlem af Christiansmøllens Laug
Æresmedlemskab tildeles: Borgmester Lars Erik Hornemann.
Medlemsskabet giver adgang til alle arrangementer i Lauget på livstid! Incl. Prøvesmagning af Mølleøllen.
Christianmøllens Laugs Bestyrelse
Presse: Mitsvendborg.dk 19. januar 2017
Christiansmøllen hædret af Kulturstyrelsen
Svendborgenserne har vidst det længe, det med at Christiansmøllen er noget helt særligt. Men at også Kulturstyrelsen synes godt om møllen, giver ekstra glæde.
– Vi har været så heldige at få 150.000 kroner til istandsættelse af møllen, så vi kan få lavet nye vinger, ny vindrose og rettet hatten op. Det er helt ekstraordinært, at Kulturstyrelsen giver midler til den slags projekter. De har vurderet, at der var tale om et arbejde af en helt særlig karakter. Møllebyggeri er et helt særligt håndværk, og arbejdet skal gerne være efter bogen, fordi det er en fredet bygning, fortæller en glad og stolt Lars Erik Hornemann, borgmester i Svendborg Kommune.
Det skal dog ikke kun laves hat, vinger og vindrose på Christiansmøllen. Således kommer også toilet i stuen, som Fynske Bank har bevilget 264.000 kroner til. Og også stokværk, etagedæk, murværk og andet står for skud – og det er en større omgang, for hele trækonstruktionen i bygningen skal skiftes. Denne del har Svendborg Kommune selv bevilget midler til.
Svendborg Erhvervsskole bidrager i øvrigt med arbejdskraft og lærlinge til at istandsætte den fredede mølle, så man også fremover har håndværkere, der ved noget om møllebyggeri.
Møllen skal stå færdigrenoveret den 1. november, så den er klar til at få lys på vingerne igen. I mellemtiden fortsætter møllelauget deres arbejde med at se nærmere på, hvordan møllen kan bruges fremover. Den proces kan følges på facebook, hvor de har oprettet en side med info om Laugets arbejde – og de har fået 50.000 fra Sydfyns Elforsyning til at lave en dokumentar om projektet.
Projektet blev sendt i udbud før jul med en hovedentreprise på de store arbejder, mens de særlige mølle-arbejder blev udbudt i fagentreprise. Der er afholdt licitation på fagene og forventningen er, at arbejdet med istandsættelsen starter i udgangen af Januar.
Januar 2017
Pengeregn over Christiansmøllen: Får 150.000 kroner fra Kulturstyrelsen kilde: Fyns Amts Avis
Christiansmøllens vinger skal op igen, og det sker med hjælpe fra Kulturstyrelsen, som netop har doneret 150.000 kroner til istandsættelsen af møllen. Arbejdet er færdigt til efteråret.
De skulle gerne være tilbage og pryde Svendborgs skyline inden jul, Vingerne på Christiansmøllen, som vi alle elsker og har savnet, siden de måtte pilles ned for et par år siden på grund af forrådnelse. Det kræver både tid, kræfter og en god pose penge at sætte vingerne op og istandsætte møllen, og Kulturstyrelsen spæder nu til det sidstnævnte og donerer 150.000 kroner til projektet.En fantastisk håndsrækning fra Kulturstyrelsen mener formand for Christiansmøllens møllelaug, Claus Mogensen.
– Det er superpositivt og dejligt, at de vil støtte os. Der står trods alt mange møller rundt omkring i Danmark, så det her er endnu en blåstempling af vores projekt, lyder det fra Claus Mogensen, der fortæller, at pengegaven fra Kulturstyrelsen på ingen måde var ventet.
– Det er en fredet bygning, så projektet har skullet godkendes af styrelsen, og i den forbindelse har de så været klar til at gøre noget ekstra og støtte os, men vi havde ikke forventet det.
Målet nået
Det er ikke første gang, at der er blevet doneret penge til renoveringen af Christiansmøllen, som udover nye vinger giver møllen ny vindrose, ligesom møllehatten skal rettes op. Tidligere har blandt andre Fynske Bank givet 264.000 kroner og Sydfyns Elforsyning 50.000 kroner, mens politikerne har afsat 6,5 millioner kroner til projektet.
Dermed er man ved at være i mål – og faktisk lidt over – hvad pengene angår, forklarer Claus Mogensen.
– Der er netop afholdt licitation, og det ser ud til, at økonomien holder. Det her er endda med til at give lidt luft i budgettet, siger han.- Målsætningen er jo, at vingerne er på den 1. november, så den fysiske renovering af møllen er meget tættere på end nogensinde. Det her er en milesten, der vil noget, tilføjer han.
Varsling om Laugets Generalforsamling i marts 2017
Mens istandsættelsen af Christiansmøllen gerne skulle være færdig i starten af november, er der lagt op til, at selve møllen kan tages i brug i begyndelsen af 2018. Hvad visionerne for det er, vil møllelavet præsentere på dens generalforsamling, der finder sted i kantinen på rådhuset den 22. marts.- Her vil vi gerne fortælle om vores idéer, visioner og tanker for, hvordan vi får levendegjort møllen og fortalt historien om møllen, forklarer formand Claus Mogensen.